Büyülü Gezgin
Nikolay Semyonoviç Leskov (1831-1895), on dokuzuncu yüzyıl Rus edebiyatının etkisinde kalarak bir bomba tesiri yaratmıştır. Roman, öykü ve oyun türünde eserler veren yazar, gerçekçi geleneğe karşı olmasa da mitsel, ayrıksı bir Rusya'dır onun anlattığı; askerlerin, rahiplerin, serflerin, prenslerin, deli Tatarların ve Çingenelerin kol gezdiği, esrarengiz, düşsel, kabına sığmaz bir evrendir.
Sözlü ifade geleneğine dayanan, meselsi, alegorik, simgesel ve çok-katmanlı örneklerden oluşan Esrarengiz Seyyah, Leskov'un muhteşem betimlemeleriyle ilk kez tanışacak okurlar için ideal bir kitap ortaya koymuş.
"Bu hikâyeler gerçeküstü, etkileyici, yabani ve gülünç."
-Margaret Atwood-
"Leskov olmadan Bulgakov da olmazdı, Çehov da, dahası Garcia Marquez de, Julio Cortázar da olmazdı… Leskov kelimenin tam anlamıyla bir hikâye anlatıcısı: O dünyayı resmetmiyor, yaratıyor - tüm ihtişamı, dehşeti ve büyüsüyle…"
-Alberto Manguel-
"Leskov, ekonomik gelişmenin yetersiz kaldığını düşünüp bu konuda yazan ilk yazardır... Dostoyevski'nin bu kadar oldukça okunması gariptir... Buna karşın, Leskov'un okunmamasını bir türlü anlamıyorum. Leskov, hakikate sadık bir yazar."
-Tolstoy-
"Fabl kadar kuvvetli, yaşam benzer biçimde deli hikâyeler."
-Alice Munro-
"Leskov, kökleri en derin halde ... toplumun içinde olan, tüm yabancı etkilerden uzak kalan yazardır."
-Maksim Gorki-