Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bülteninden)
Üretilen elektrik enerjisinin tüketicilere kaliteli, sürekli, güvenli ve ucuz olarak sunulması bölgenin sosyo–ekonomik gelişmesinde, işletmelerin verimli ve emniyetli çalışması açısından önemli bir faktördür. Bu maksatla şebeke tesis edilirken iyi bir planlamanın yanında, iyi bir mühendislik çalışması da yapılarak uygun tesis elemanları seçilmeli ve gerekli koruma elemanlarıyla donatılmalıdır. Elektrik tesisleri normal işletme yanında, bir arıza halinde meydana gelecek önemli değişimlere dayanabilmeli ve sistem kendi kendini koruyabilmelidir. Bu nedenle elektrik tesislerinde olası arızalar dikkate alınarak hesaplar yapılmalı, buna göre malzemeler seçilmeli, koruma elemanları belirlenmelidir.
Elektrik tesislerinde en önemli arıza şekilleri; iletken kopmaları, faz iletkenlerini taşıyan izolasyon malzemelerindeki bozulmalardan kaynaklanan kısa devreler, toprak değmeleri ve kaynağı tesisin içinden yada dışından olan aşırı gerilimler ve harmonik olaylarıdır.
Bu kitap yukarıda sayılan arıza tipleriyle arızaların etkilerini geniş bir şekilde Enerji Dağıtım Tesisleri için ele almış, incelenmiş ve örnek problemlerle anlamlandırmıştır.
Kitap 8 bölümden meydana gelmiş olup 1'nci bölümdeki genel girişten sonra 2'nci bölümde hesaplarda kolaylık sağlayan “Per-unit” değerler ile simetrili bileşenler konusu işlenmiş ve 3'ncü bölümde kısa devre olayı, 4'ncü bölümde ise kısa devre hesapları genişolarak ele alınmıştır. 5'nci bölümde toprak değmesi, 6'ncı bölümde kısa devre akımlarının etkileri ve 7'nci bölümde aşırı gerilimler konuları örneklerle anlatılmıştır; 8'nci bölümde ise son yıllarda elektrik sisteminde çeşitli olumsuzluklara neden olan harmonik olayları incelenmiştir.
Enerji dağıtım tesislerinde çok sık karşılaşılan olayların bu kitapta özel bir konu olarak alınmasıyla hem elektrik mühendisliği öğrencileri, hem de pratikte çalışan meslaktaşlar çok kolaylıkla arıza analizi yapabileceklerdir. Kitabın Üniversitelerde okuyan öğrencilerimize, iş hayatındaki Mühendislerimize faydalı olacağını umarak hepsine başarılar diliyorum.
Hamur Tipi : 2. Hamur
Ebat : 16,5 x 24
İlk Baskı Yılı : 2018
Baskı Sayısı : 1. Basım