Zaman hepimizin hayatının çok önemli bir parçası: Özellikle sanayileşmiş toplumlarda her şeyi önceden belirlenmiş zaman dilimleri içinde yapıyor, sürekli zamana karşı yarışıyoruz. “Zamanım yok,” diyoruz, “bir vakit bulabilsem!”
Bütün bu koşuşturmaca içinde, bizi her daim sarıp sarmalayan zamanı nasıl algıladığımızı düşünmeye de pek vakit bulamıyoruz doğal olarak. Hissedilen Zaman’da Marc Wittmann işte bu boşluğu doldurmayı, zamanı nasıl deneyimlediğimizi incelikli deneyler ve ilginç bulgular eşliğinde açıklamayı hedefliyor. Kitapta şu ve benzeri sorular ele alınıyor: Öznel zaman nedir? Zaman duygumuz nasıl oluşur? Zaman neden bazen yavaş bazen de hızlı geçiyormuş gibi gelir? Hayatın çeşitli evrelerinde zaman algımız nasıl değişir? Neden bazı insanlar beklemeyi becerebilirken bazıları sabırsızdır? “Zaman miyobu” nedir? İçsel saatimiz nasıl işler? Duygular ve beden ritmi zaman algımızı nasıl etkiler?
Zaman konusuna sadece bilimsel açıdan değil, psikolojik açıdan da yaklaşan Wittmann, okurlara biraz yavaşlayıp hayatı daha sakin bir şekilde, mevcut ânın farkına vararak yaşamanın, böylece daha tatminkâr bir hayata ulaşmanın ipuçlarını da sunuyor.
YAZAR HAKKINDA: Psikolojide ve Akıl Sağlığında Sınır Bölgeler Enstitüsü’nde (IGPP, Fribourg) araştırmacı. Fribourg, İsviçre ve Münih Üniversitelerinde Psikoloji ve Felsefe eğitimi gördü (1990- 94). Doktorasını (1997) ve Habilitasyonunu (2007) Münih Üniversitesi Medikal Psikoloji Enstütüsü’nde Ernst Pöppel’in danışmanlığında aldı. 2000-2004 arasında Münih Üniversitesi Nesil Araştırması Programı’nın (GRP) başındaydı. 2004’ten 2009’a kadar, çalışmalarına California Üniversitesi (San Diego) Psikiyatri bölümünde devam etti. Son dönem araştırmaları esasen bilişsel ve duygusal durumların bir göstergesi olarak zaman algısı konusuna odaklanıyor. Hissedilen Zaman Wittmann’ın ilk kitabı.
(Tanıtım Bülteninden)
Hamur Tipi : 2. Hamur
Baskı Sayısı : 1. Basım
Sayfa Sayısı : 160
Ebat : 13 x 19,5
İlk Baskı Yılı : 2018