Şu ana kadar “Türk Devlet Anlayış ve Geleneği” üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar kıymeti haizdirler. Ancak, her birinde konuya farklı açıdan bakılmış, çoğunda bilinen hususlar İslâmiyet’in kabulü sonrası dönem esas alınarak açıklanmaya çalışılmıştır. Yalnızca Bahaeddin Ögel’in eserleri ile İbrahim Kafesoğlu’nun ‘Türk Milli Kültürü’ nde konu İslâmiyet öncesi dönem esas alınarak işlenmiştir. Kafesoğlu konuyu daha düzenli işlemiştir. Buna rağmen bazı hususiyetlere yer vermediği görülmektedir. Ayrıca daha önce yayınlanmış çalışmalarda, ana kaynaklara başvurulmuş olmasına rağmen, detaylı değerlendirilme yapılmadığı ve örneklemelerin yetersiz kaldığı görülmektedir.
Biz bu çalışmada, ‘Devletçilik’ ile ilgili yapılan çalışmalarda eksik olarak gördüğümüz, hususiyetleri de ele alarak bu alanda eksikliği ortadan kaldırmak istedik. Türk devletçiliği ile ilgili kaynakların verdiği bilgileri ve bu kaynakların yorumlarını bir terkiple ortaya konulması ihtiyacını kısmen de olsa azaltılmaya çalıştık. Ayrıca destanlar, kitabeler ve Kutadgu- Bilig’den yaptığımız bolca örneklemelerle hem bilgileri desteklemek hem mühim bir eksiği gidermek istedik.
Elinizdeki kitapta kültür tarihimizin ele alınması gereken tüm konularının özenle incelenerek işlendiği, çok kapsamlıbir çalışma olduğu görülüyor. Yazarın, daha önce bu alanda yayınlanmış eserlerde olmayan “Türk Cihan Hâkimiyeti Düşüncesi” ve “Devlet Meclisi” gibi konulara yer vermiş olması, ayrıca destanlar ve kitabelerden verdiği örneklemeler de eserin kıymetini artırmış bulunmaktadır. Tarih bilimiyle ilgili olan, çalışma yapan, ders veren her tarih severin sahip olması gereken bir kaynak eser.
Prof. Dr. Ahmet TAŞAĞIL
Hamur Tipi : 2. Hamur
Ebat : 13,5 x 21
İlk Baskı Yılı : 2018
Baskı Sayısı : 1. Basım